Як треба харчуватися людині, яка хворіє на COVID-19?
Консультує лікар-дієтолог дієтологічної служби Одеського обласного центру соціально значущих хвороб Цобенко Вікторія Вікторівна.
За умови, що пацієнт, відносно не важко переносить захворювання на COVID-19 і харчується самостійно, раціон повинен бути збалансованим, адекватним, згідно антропометричних даних хворого і його енергозатратам. Зверніть увагу, що при підвищенні температури тіла людини енергетична цінність раціону повинна бути вище.
Основні рекомендації з харчування:
- режим харчування має бути дробним (5-6 разів на день). Приймати їжу треба невеликими порціями;
- необхідно вживати достатню кількість рідини;
- їжа та пиття мають бути теплі;
- рекомендовано вживати в їжу страви приготовані на пару, відварені або запечені;
- вживати достатню кількість овочів та фруктів як в приготованому вигляді, так і у вигляді салатів, смузі або просто споживати їх сирими;
- їжа повинна бути збагачена білками (за рахунок нежирних сортів м’яса і риби, яєць, кисломолочних продуктів невисокої жирності, при нормальній переносимості багата бобовими (сочевиця, нут), в якості перекусу можуть використовуватися горіхи;
- для заправки необхідно використовувати багаті вітаміном Д і ненасиченими жирними кислотами рослинні масла: льняне, конопляне, кунжутне та ін.;
- раціон харчування має бути різноманітним і легко засвоюватися, містити достатню кількість вітамінів, мікроелементів і поживних речовин, які підвищують імунітет.
Приклад добового меню, згідно з нормами харчових речовин і енергетичної цінності раціону:
Сніданок | Вихід | Білки | Жири | Вуглеводи | Ккал |
Каша ячна молочна | 250 | 8,1 | 14,3 | 48,9 | 355 |
Яйце відварене | 40 | 5 | 4,6 | 0,2 | 62 |
Цвітна капуста відварена | 150 | 4,2 | 4,1 | 7,3 | 84 |
Чай з цукром | 200 | 0,2 | 20 | 77 | |
Хліб пшеничний | 40 | 3,3 | 0,6 | 14,4 | 111 |
Хліб житній | 40 | 2,2 | 0,4 | 12,8 | 76 |
2-й сніданок | |||||
Сир з медом | 50/15 | 9,1 | 0,3 | 12,9 | 91 |
Обід | |||||
Суп з овочами та фрикадельками | 500/25 | 9,3 | 12,5 | 20 | 240 |
Макарони | 150 | 5,2 | 4,2 | 37,5 | 171 |
Курка відварена | 50 | 13 | 2 | 0,2 | 73 |
Хліб пшеничний | 40 | 3,3 | 0,6 | 14,4 | 111 |
Хліб житній | 50 | 2,8 | 0,5 | 26 | 95 |
Кисіль | 200 | 0,1 | 29,9 | 116 | |
Полудень | |||||
Яблуко | 200 | 0,8 | 19,6 | 90 | |
Вечеря | |||||
Каша рисова | 150 | 2,4 | 4 | 23,8 | 141 |
Риба відварена | 50 | 8,9 | 3,3 | 2 | 78 |
Салат із свіжих овочів | 150 | 1,5 | 1,6 | 6,3 | 45 |
Хліб пшеничний | 40 | 3,3 | 0,6 | 14,4 | 111 |
Хліб житній | 40 | 2,2 | 0,4 | 12,8 | 76 |
Какао з молоком та цукром | 200 | 3,8 | 4 | 25,2 | 154 |
Перед сном | |||||
Кефір | 150 | 6,5 | 1,5 | 8 | 74 |
95,2 | 59,5 | 346,6 | 2431 |