Консультує лікар-дієтолог дієтологічної служби Одеського обласного центру соціально значущих хвороб Цобенко Вікторія Вікторівна.

За умови, що пацієнт, відносно не важко переносить захворювання на COVID-19 і харчується самостійно, раціон повинен бути збалансованим, адекватним, згідно антропометричних даних хворого і його енергозатратам. Зверніть увагу, що при підвищенні температури тіла людини енергетична цінність раціону повинна бути вище.

Основні рекомендації з харчування:

  • режим харчування має бути дробним (5-6 разів на день). Приймати їжу треба невеликими порціями;
  • необхідно вживати достатню кількість рідини;
  • їжа та пиття мають бути теплі;
  • рекомендовано вживати в їжу страви приготовані на пару, відварені або запечені;
  • вживати достатню кількість овочів та фруктів як в приготованому вигляді, так і у вигляді салатів, смузі або просто споживати їх сирими;
  • їжа повинна бути збагачена білками (за рахунок нежирних сортів м’яса і риби, яєць, кисломолочних продуктів невисокої жирності, при нормальній переносимості багата бобовими (сочевиця, нут), в якості перекусу можуть використовуватися горіхи;
  • для заправки необхідно використовувати багаті вітаміном Д і ненасиченими жирними кислотами рослинні масла: льняне, конопляне, кунжутне та ін.;
  • раціон харчування має бути різноманітним і легко засвоюватися, містити достатню кількість вітамінів, мікроелементів і поживних речовин, які підвищують імунітет.

Приклад добового меню, згідно з нормами харчових речовин і енергетичної цінності раціону:

               Сніданок Вихід Білки Жири Вуглеводи Ккал
Каша ячна молочна 250 8,1 14,3 48,9 355
Яйце відварене 40 5 4,6 0,2 62
Цвітна капуста відварена 150 4,2 4,1 7,3 84
Чай з цукром 200 0,2 20 77
Хліб пшеничний 40 3,3 0,6 14,4 111
Хліб житній 40 2,2 0,4 12,8 76
              2-й сніданок
Сир з медом 50/15 9,1 0,3 12,9 91
              Обід
Суп з овочами та фрикадельками 500/25 9,3 12,5 20 240
Макарони 150 5,2 4,2 37,5 171
Курка відварена 50 13 2 0,2 73
Хліб пшеничний 40 3,3 0,6 14,4 111
Хліб житній 50 2,8 0,5 26 95
Кисіль 200 0,1 29,9 116
                Полудень
Яблуко 200 0,8 19,6 90
               Вечеря
Каша рисова 150 2,4 4 23,8 141
Риба відварена 50 8,9 3,3 2 78
Салат із свіжих овочів 150 1,5 1,6 6,3 45
Хліб пшеничний 40 3,3 0,6 14,4 111
Хліб житній 40 2,2 0,4 12,8 76
Какао з молоком та цукром 200 3,8 4 25,2 154
           Перед сном
Кефір 150 6,5 1,5 8 74
95,2 59,5 346,6 2431